Реакциите след поставяне на трета доза иРНК ваксина срещу COVID-19 не се

...
Реакциите след поставяне на трета доза иРНК ваксина срещу COVID-19 не се
Коментари Харесай

Какви странични реакции може да очаквате след третата доза на КОВИД ваксината

Реакциите след поставяне на трета доза иРНК ваксина против COVID-19 не се разграничават от реакциите след слагането на предните две дози. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването на страницата си във Фейсбук.

През август Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) промени разрешенията за незабавна приложимост за имунизациите на Pfizer/BioNTech и Moderna против COVID-19, с цел да позволи използването на спомагателна доза. Тя се ползва при лица със приключен ваксина ционен курс с умерени до тежки имунокомпрометирани положения.

На 22 септември FDA позволи спомагателна доза от ваксина та на Pfizer/BioNTech 6 месеца след довеждане докрай на първичната имунизация измежду лица на възраст на и над 65 години, изложени на висок риск от тежък COVID-19 или чиято професионална работа ги слага във висок риск от заразяване с COVID-19.

Резултатите от клиничното изпитване, извършено от Pfizer/BioNTech, включващо 306 лица на възраст 18-55 години, демонстрират, че нежеланите реакции след приемане на трета доза, приложена 5-8 месеца след довеждане докрай на 2-дозова ваксина ция с иРНК, са сходни на тези, обявени след приемане на доза 2. Тези реакции включват леко до умерена болежка на място на инжектиране (локална реакция) и системни реакции като повишение на телесната температура и краткотрайно общо неразположение.

В Съединени американски щати действа платформата v-safe - доброволна, основана на смарт телефон система, в която потребителите вкарват информация за нежеланите реакции след ваксина цията против COVID-19.

В интервала 12 август – 19 септември т. година общо 22 191 души, регистрирани в v-safe, са съобщили, че са получили спомагателна доза ваксина против COVID-19. От тях 97,6% са с първична ваксина ция с 2 дози иРНК, последвана от трета доза от същата ваксина. Сред тези, които са попълнили информация за здравословното си положение за всичките 3 дози (общо 12,591 души, или 58,1% от всички), 79,4% и 74,1% оповестяват надлежно за местни или систематични реакции след доза 3, в съпоставяне със 77,6% и 76,5%, които оповестяват за локални или систематични реакции след доза 2.

Тези данни демонстрират, че след слагане на спомагателна доза иРНК ваксина не се наблюдават нови непредвидени нежелани реакции.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР